Пошук по сайту:

Бізнес-партнер Андрія Єрмака більше не вирішуватиме, які фільми фінансуватиме держава, — рішення суду

Бізнес-партнер Андрія Єрмака більше не вирішуватиме, які фільми фінансуватиме держава, — рішення суду
Бізнес-партнер Андрія Єрмака більше не вирішуватиме, які фільми фінансуватиме держава, — рішення суду

Рада з державної підтримки кінематографії, яка розв’язує питання фінансування кінопродуктів, втратила свої повноваження.

Таке рішення виніс Шостий апеляційний адміністративний суд. Цю раду очолює Артем Колюбаєв — товариш і бізнес-партнер очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Колюбаєва ловили на тому, що його кінопродукти отримували фінансування від держави.

Про це повідомляє журналіст «Слідства.Інфо» із зали суду.

У структурі Держкіно є Рада з державної підтримки кінематографії (РДПК). Одна з функцій Ради — вирішувати, які фільми отримають фінансування, а які — ні. Для цього є ціла система представлення ідеї, де група експертів оцінює, чи фільм вартий уваги, передає свої висновки Раді, за якою вже залишається останнє слово щодо фінансування стрічки. У 2024 році Держкіно має отримати 618 млн грн, з яких 589 млн грн буде розподіляти саме Рада з державної підтримки кінематографії.

Теперішній склад ради доволі скандальний. Він потрапляв під погляд журналістів-розслідувачів та роботу Ради критикувала кіноспільнота. У березні 2023 року повноваження Ради мали б завершитися, але замість цього Кабмін просто продовжив повноваження Ради до кінця війни. Таке рішення влади обурило кіноспільноту й тут діло не тільки в порушенні закону.

Читайте по темі: Зеленський звільнив трьох заступників Єрмака

 qhiqqhizidzehab

Продюсерка Юлія Сінкевич чекає на судове засідання

Як каже продюсерка Юлія Сінкевич, проблеми з чинною РДПК почалися ще на етапі конкурсу, бо до Ради потрапили люди, які на думку кіноспільноти, мали недостатню експертизу та досвід, коли спеціалісти з потрібними знаннями просто не пройшли.

«Одна з вимог до членів Ради — голосувати за проєкти чесно й не просувати власні або пов’язані роботи. Для цього держава виплачує стипендію усім членам РДПК з державного бюджету. Та попри це, кіноспільнота ловила Раду на просуванні пов’язаних кінопроєктів», — каже Сінкевич.

Артем Колюбаєв (Ліворуч) та Андрій Єрмак (Праворуч) / фото Bihus.Info

Наприклад, кінопродакшн очільника РДПК Артема Колюбаєва «Мейнстрім Пікчерз» отримав від держпідприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» фінансування на створення одразу трьох кінопродуктів. Про це дізналися журналісти  та розповіли про зв’язок Колюбаєва з Андрієм Єрмаком та бізнесом очільника Офісу президента. 

У відборі  стрічки для фінансування бере участь також і Експертна рада, яка теж за правилами має бути незалежна. Але Сінкевич каже, що серед експертів з’являються люди, які мають стосунок до членів Ради з державної підтримки кінематографії, через що важко довіряти її рішенням.

Довіри до роботи РДПК також не додає те, що попри вимогу законом транслювати усі засідання органу, від початку повномасштабного органу цих трансляцій не проводять. 

Представники української кіноспільноти написали відкритого листа до президента Володимира Зеленського, уряду та Верховної Ради з вимогою перенаправити бюджет Держкіно на потреби Сил оборони. У відкритому листі, якого підписали 13 громадських організацій та майже 710 окремих кінодіячів, вони висловлюють недовіру до керівництва Держкіно через «системний непрофесіоналізм та недоброчесність».

«У той час, як багато кінематографістів стали військовослужбовцями і потребують адекватного забезпечення – від грілок для ніг до дронів, уряд планує виділити рекордне фінансування Державному агентству з питань кіно, яке функціонує без затвердженої стратегії, керується некомпетентною Головою, а рішення про ефективне використання коштів приймає Рада з підтримки кінематографії, яка мала за законом скласти свої повноваження в березні 2023 року», — йдеться у листі.

На цій заяві кіноспільнота не зупинилася. Вони подали до суду й виграли його. Київський окружний суд першої інстанції скасував повноваження Ради з державної підтримки кінематографії.

Адвокатка Надія Денисюк, яка представляє кіноспільноту в суді

Адвокатка Надія Денисюк, яка представляє кіноспільноту в суді, каже, що суд першої інстанції виніс рішення на їх користь, бо постанова Кабміну про продовження повноважень чинної Ради з підтримки кінематографії суперечить закону.

«Держкіно подало постанову до Кабміну з порушенням процедури та ніяк не пояснило причин, чому РДПК повинна далі працювати після завершення повноважень. Також не було зрозуміло, чому Держкіно не проводить новий конкурсний відбір нових членів Ради, коли подібний конкурс вже проводили. Наприклад, під час блекаутів та обстрілів Держкіно обрало нового керівника «Довженко-Центру». Тому нічого не заважало вже зі зв’язком та інтернетом провести конкурс для Ради у 2023 році», — каже Денисюк.

Кабінет міністрів України не вважає свої дії незаконними, тому подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, але виграти їм не вдалося.

23 квітня 2024 року Шостий апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу Кабміну й залишив у силі рішення першої інстанції. 

Режисери, продюсери, актори й інші представники кіноспільноти, які прийшли в суд, щоб дізнатись його рішення

«Відсьогодні Рада з державної підтримки кінематографії неповноважна й вона не повинна приймати жодних рішень. Я задоволена тим, що судді побачили відверту незаконність у постанові Кабміну про продовження повноважень РДПК», — коментує рішення суду адвокатка Надія Денисюк. 

За законом, далі мають провести конкурс на набір нових членів РДПК.

Читайте по темі:

Найменшій – 2,5 місяці: Україна повернула з окупації ще 14 дітей
США оголосили новий пакет санкцій проти Росії
Екс-"слуга" Дмитрук глузує з українців: коли російська агентура у Верховній Раді отримає заслужене покарання?
Сотні ошуканих інвесторів: ЖК «Рибальський» заморожено, а Saga Development Вавриша опинилася на межі банкрутства
Церква в Україні буде позбавлена московського впливу, - Єрмак
"Автострада" та Максим Шкіль: Як безперешкодно привласнювати кошти на будівництві доріг та відновлювальних роботах
Бізнес-партнерка Єрмака Роза Тапанова отримала 7,3 млн гривень зарплати в Укрнафті і Ощадбанку цього року
Максим Шкіль краде на дорогах за допомогою старих зв’язків із Партії Регіонів?
Близькі до Андрія Єрмака люди матимуть вплив на розподіл бюджетних коштів на нові українські фільми
На Заході стурбовані зростаючим впливом Єрмака, - Bloomberg

Коментарі:

comments powered by Disqus