Пошук по сайту:

Швейцарські аналітики не знайшли доказів контрабанди зброї з України в Західну Європу

Швейцарські аналітики не знайшли доказів контрабанди зброї з України в Західну Європу
Швейцарські аналітики не знайшли доказів контрабанди зброї з України в Західну Європу

Існує дуже мало доказів того, що західна зброя, яка постачається в Україну, потрапляє на чорний ринок Європи.

Про це йдеться у звіті аналітичного центру Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності (GI-TOC), що базується у Швейцарії, повідомляє Politico.

Дані зі звіту підривають наратив, який просуває Росія щодо того, що п’ята частина західної зброї, яка надходить в Україну, нібито потрапляє на чорний ринок для перепродажу терористам і повстанським групам.

Хоча війни завжди підвищують ризик перепродажу зброї, український уряд запровадив настільки суворі механізми контролю, що продаж зброї вкрай обмежений, пише Politico. За даними GI-TOC, це здебільшого обмежується невеликою кількістю гвинтівок радянських часів.

«Ми не знайшли жодних доказів потрапляння західної зброї в Західну Європу і дуже обмежені докази будь-яких операцій із західною зброєю в Україні. Зброя, яку поставив Захід, – у надійних руках», – сказав Даніель Бромбахер, директор європейської філії GI-TOC.

Оприлюднений аналіз ґрунтується на моніторингу даркнету та інтерв’ю із правоохоронними органами ЄС і особами злочинного світу та зосереджується на нелегальних ринках Франції, Бельгії, Нідерландів і Швеції.

Читайте по темі: Китай вдарив по торгівлі з Росією: найбільші онлайн-магазини спорожніли

Крім цього, звіт спростовує припущення про те, що матеріали НАТО озброюють європейських гангстерів.

У травні іспанська Цивільна гвардія заявила, що група контрабандистів гашишу відкрила стрілянину по поліції із гвинтівок американського та європейського виробництва, причому під час попередніх рейдів були виявлені боєприпаси стандарту НАТО. Видання El Español стверджувало, що латиноамериканські наркокартелі надсилають своїх представників до Києва для оптових закупівель. Однак у GI-TOC не знайшли доказів цих тверджень, і багато з них були спростовані.

Також у жовтні 2022 року глава фінської організованої злочинної групи заявив ЗМІ, що банди займалися контрабандою західної зброї, призначеної для України, до Фінляндії, Данії, Швеції та Нідерландів. Цю заяву спростували у поліції.

Відповідно до звіту GI-TOC, уряд України був надзвичайно ефективним у запобіганні незаконному використанню зброї військовослужбовцями. Так, у 2022 році було зафіксовано лише 250 таких випадків, а у 2021 році – 191 випадок, що є незначним показником для країни, яка отримує мільярди доларів військової допомоги від Заходу.

Коментарі:

comments powered by Disqus