Пошук по сайту:

Як готують українських пілотів до бойової роботи на винищувачах на F-16 у Франції

Як готують українських пілотів до бойової роботи на винищувачах на F-16 у Франції
Як готують українських пілотів до бойової роботи на винищувачах на F-16 у Франції

На південному заході Франції тривають навчання українських льотчиків-винищувачів, перша група з одинадцяти авіаторів прибула сюди на початку квітня. Журналістам уперше вдалося побувати на тренувальній базі, точне географічне місце якої з міркувань безпеки не розголошують.

Тренуються українські льотчики на єдиній французькій базі, де є ескадрилья Alpha Jet. До 2019 року тут вчили бельгійських і французьких пілотів. Ескадрилью мали розформувати, але війна РФ проти України змінила плани, зазначає RFI.

База виявилася найбільш вдалим місцем для підготовки українських захисників, пояснює інструктор Бенджамін: «Останні 20 років ми готували французьких та бельгійських пілотів-винищувачів. Деякі із французьких пілотів пересіли на Mirage 2000. Бельгійці — на F-16».

За словами тренерів, підготовка однакова для будь-яких національностей, пріоритет — стандарти НАТО. Після перебування у Франції українські бійці зможуть без проблем перейти на F-16 або Mirage 2000-5.

Alpha Jet — це навчальний літак, який дозволяє пілотам-стажерам легко перейти на F-16 або Mirage 2000 © Franck Alexandre / RFI eiqdiexikdhab

Читайте по темі: Туск: Україна рано чи пізно переможе у цій війні

Alpha Jets на злітному полі французької військової бази © Franck Alexandre / RFI

Пришвидшене навчання

На території бази чути ревіння двигунів Alpha Jet. На передньому сидінні двомісного літака — пілот-стажер у шоломі, поруч — французький інструктор. Досвідчений пілот оглядає повітряний засіб перед зльотом, аби все відповідало стандартам польоту.

Одинадцять українських пілотів — не новачки. В Україні вони вже налітали близько ста годин на навчальних літаках. Потім пройшли початкову підготовку у Великій Британії за стандартами НАТО, зокрема курс із англійської мови. На черзі — тренування на Alpha Jet у втричі прискореному темпі.

«Це перший випадок підготовки пілотів-винищувачів з країни, яка перебуває у стані війни», — зазначає інструктор військово-повітряних сил Франц. Про швидкість проходження курсу, додає він, можна буде говорити після від’їзду українців. «Насправді саме тоді ми зрозуміємо, як багато всього ми опрацювали і як мало часу на це витратили», — вважає Франц.

Alpha Jets на злітному полі французької військової бази © Franck Alexandre / RFI

Alpha Jet — це навчальний літак, який дозволяє пілотам-стажерам легко перейти на F-16 або Mirage 2000 © Franck Alexandre / RFI

За пів року українці пересядуть на літаки F-16. Поки ж фокус на основах: відстань до мети, координати, висота, швидкість... Тренувальний день зазвичай починається з наради інструкторів із пілотами. Сьогоднішнє завдання: імітація бомбардування складу боєприпасів.

«Після виконання кількох стандартних місій на низькій висоті, які насправді є навігаційними..., переходимо до тактичних тренувань. Відносно проста тактична ситуація з матеріалізованою лінією ворога / друга, об’єктами наземної / повітряної оборони тощо. Поступово тренуємо їх (українських авіаторів. — Ред.) у дедалі складніших ситуаціях, щоб довести до рівня, коли вони зможуть виконувати такі самі місії, але на літаку F-16», — пояснює інструктор Бенджамін.

Підготують 26 пілотів

Читайте по темі: Лудоманія на держслужбі: які виграші у казино декларують українські посадовці

У планах — навчити 26 пілотів, перший випуск має пройти бойове хрещення восени. Очікується, що Україна отримає 40 літаків F-16, якими керуватимуть, зокрема, і ці одинадцять льотчиків.

«Це дуже молоді пілоти, — зауважує інструктор Бенджамін. — Їм усім від 21 до 23 років. Вони як губки (швидко засвоюють нову інформацію. — Ред.), і до того ж дуже мотивовані, тому є чудовими слухачами».

Допомагають українцям опанувати ази досвідчені французькі інструктори: у кожного 20-річний стаж роботи як льотчика-винищувача у ЗС Франції. Як розповідають тренери, вони застосовують західні практики, навчаючи авіаторів самостійності.

«Російські методи, до яких досі звикли українські пілоти, не надто автономні. У західних методах пілоти менше залежать від наземного контролю і набагато більш автономні», — пояснює Бенджамін.

Як додає його колега, інструктор Франц, попри вкрай швидкі темпи навчання основи викладають неухильно. Пояснюють, зокрема, як діяти в тактичній ситуації, у разі несправності чи за поганих погодних умов.

Французькі пілоти зізнаються, що про російсько-українську війну з українцями не говорять щодня. «Не думаю, що їм потрібно нагадувати про це щодня», — пояснює Франц. Але на уроках стажисти вчаться воювати, вести бойові дії.  «Ми моделюємо завдання. Наприклад, говоримо, що сьогодні беремо ціль, скажімо, склад боєприпасів. І наша мета  — знищити його, тож є натяки на війну. Але ми не говоримо про конфлікт щодня. Їм (українцям. — Ред.), мабуть, і так нелегко...», — розповів французький інструктор.

Джерело: RFI

Коментарі:

comments powered by Disqus