Пошук по сайту:

В Росії зламалися чотири літаки за день

В Росії зламалися чотири літаки за день
В Росії зламалися чотири літаки за день

Відразу два літаки Sukhoi Superjet 100 повернулися в аеропорт вильоту через технічні проблеми. Ще один Boeing пошкодив хвостову частину під час злету.

Про це повідомляє телеграм-видання "Агентство. Новости".

Літак SSJ-100 авіакомпанії "Россия", що летів із Москви до Санкт-Петербурга вранці в четвер, повернувся до столичного аеропорту через проблеми з двигуном. Ще один SSJ-100 авіакомпанії "Азимут", що летів з Нижньовартівська до Мінеральних Вод, повернувся в аеропорт вильоту через те, що не міг прибрати шасі.

Видання "Агентство. Новости" відзначає, що лайнер "Азимут" регулярно потрапляє в авіапригоди. За даними Russianplanes, літак перебуває в експлуатації з кінця 2018 року, а з листопада 2019 року конструкторське бюро передало його перевізнику. На другому ж своєму перельоті у складі авіакомпанії лайнер екстрено приземлився через технічну несправність, повідомляв телеграм-канал Aviaincident, який агрегує всі події в авіації.

За чотири роки активної експлуатації у літака щонайменше вісім разів виникали технічні проблеми. Тричі (з урахуванням випадку у четвер) лайнер повертався до аеропорту вильоту, чотири рази польоти на ньому скасовували через виявлені в аеропорту проблеми, а одного разу екіпаж зупинив зліт прямо на злітно-посадковій смузі.

Читайте по темі: Китайські банки відмовляються працювати з Московською біржею РФ

Літак компанії "Россия", який надійшов в експлуатацію в 2017 році, ламався рідше. Згідно з повідомленнями Aviaincident, проблеми у нього виникали лише тричі.

При цьому проблеми з Sukhoi Superjet 100 виникали ще задовго до війни. Авіакомпанії скаржилися на труднощі з літаками, а Red Wings Airlines і бельгійська Brussels Airlines взагалі відмовилися від цих лайнерів через дорожнечу в обслуговуванні і часті відмови. Після авіакатастрофи Superjet в аеропорту "Шереметєво" у 2019 році, під час якої загинула 41 людина, близько 130 тисяч росіян підписали петицію з вимогою заборонити польоти на цих літаках.

Третій інцидент трапився з Boeing 737-800 авіакомпанії "Побєда" – він вдарився хвостом об злітну смугу (ЗПС) під час зльоту. 

Випадок стався вранці 15 лютого з літаком, який виконував рейс з Москви до Ставрополя. Так званий Tail Strike трапився під час зльоту з "Шереметєво".

Моменту удару пілоти "Побєди" навіть не відчули — вони продовжили політ маршрутом, нічого не підозрюючи.

До пункту призначення літак не долетів, через туман він пішов на запасний аеродром до Мінеральних Вод. Вже там на післяполітному огляді виявили сліди торкання ЗПС. Борт усунули від польотів, зараз виконується оцінка його технічного стану.

Іноземний флот російських авіакомпаній тим часом занепадає, а відсутність запчастин змушує до канібалізації. До 2026 року Росія може втратити половину з 736 лайнерів, які є зараз, прогнозують експерти Oliver Wyman.

Навіть SSJ-100, де встановлені двигуни французької Safran, доведеться масово виводити з експлуатації. За прогнозами "Іркута" та Об’єднаної двигунобудівної корпорації, зі 150 машин до 2030 року на ходу залишаться лише 28.

Коментарі:

comments powered by Disqus