Пошук по сайту:

Ілон Маск подав до суду на розробників ChatGPT

Ілон Маск подав до суду на розробників ChatGPT
Ілон Маск подав до суду на розробників ChatGPT

Ілон Маск подав до суду на компанію OpenAI, його співзасновників Сема Альтмана та Грега Брокмана та афілійовані організації, стверджуючи, що виробники ChatGPT порушили свої оригінальні договірні угоди, переслідуючи прибуток замість засновницької місії некомерційної організації з розробки штучного інтелекту, який приносить користь людству.

Про це повідомляє TechCrunch.

Маск як співзасновник та один з перших спонсор OpenAI, стверджує, що Альтман та Брокман переконали його допомогти заснувати та профінансувати стартап у 2015 році, пообіцявши, що це буде некомерційна організація, зосереджена на протидії конкурентній загрозі з боку Google. У позові стверджується, що засновницька угода вимагала від OpenAI зробити свою технологію "вільно доступною" для громадськості.

У позові також зазначається, що OpenAI - найдорожчий у світі стартап зі штучного інтелекту - перейшов на комерційну модель, зосереджену на комерціалізації своїх досліджень AGI після партнерства з Microsoft, найдорожчою компанією у світі, яка має інвестувати у стартап близько $13 мільярдів доларів.

"OpenAI, Inc. перетворилася на де-факто дочірню компанію із закритим кодом найбільшої технологічної компанії у світі: Microsoft. Під його новою радою він не просто розробляє, але фактично вдосконалює AGI, щоб максимізувати прибуток для Microsoft, а не на користь людства. Це була груба зрада Установчої угоди", - йдеться в позові.

Читайте по темі: Сотні терміналів Starlink заблоковано: SpaceX позбавляє окупантів доступу до інтернету

Відповідно до юридичної скарги, Маск пожертвував понад $44 мільйони доларів некомерційній організації в період з 2016 по вересень 2020 року. Протягом перших кількох років він був найбільшим вкладником в OpenAI.

Маск, який залишив раду директорів OpenAI у 2018 році, отримав пропозицію про частку в комерційному підрозділі стартапу, але він відмовився прийняти її через принципову позицію.

За допомогою судового позову Маск прагне змусити OpenAI дотримуватися своєї початкової місії та заборонити монетизувати технології, розроблені його некомерційною організацією на користь керівників OpenAI або таких партнерів, як Microsoft.

Позов також вимагає, щоб суд постановив, що системи штучного інтелекту, такі як GPT-4 та інші передові моделі, що розробляються, є штучним загальним інтелектом, який виходить за межі ліцензійних угод. На додаток до судових заборон, які примушують OpenAI, Маск вимагає звітності та потенційної реституції пожертвувань, призначених для фінансування його суспільно орієнтованих досліджень, якщо суд визнає, що проєкт тепер працює для приватної вигоди.

"Містер. Альтман власноруч обрав нову раду, якій бракує подібних технічних знань або будь-якого значного досвіду в управлінні штучним інтелектом, як це було в попередній раді. Пан Д’Анджело, генеральний директор у сфері технологій і підприємець, був єдиним членом попереднього правління, який залишився після повернення пана Альтмана. Нова Рада складалася з членів з більшим досвідом роботи в підприємствах або політиці, орієнтованих на отримання прибутку, ніж у сфері етики та управління штучним інтелектом", – додається в позові.

Коментарі:

comments powered by Disqus