Пошук по сайту:

Парламент Грузії остаточно затвердив закон про «іноагентів», подолавши вето президентки

Парламент Грузії остаточно затвердив закон про «іноагентів», подолавши вето президентки
Парламент Грузії остаточно затвердив закон про «іноагентів», подолавши вето президентки

Парламент Грузії не врахував зауважень президентки Саломе Зурабішвілі та у вівторок, 28 травня, подолавши вето глави держави та остаточно затвердивши закон «Про прозорість іноземного впливу».

Про це повідомляє Ехо Кавказа.

Проти мотивованих зауважень президентки проголосували 66 депутатів; за подолання вето президента проголосували 84 депутати, проти - 4.

Згідно З конституцією, тепер закон у триденний термін передається президенту Грузії. Саломе Зурабішвілі в п’ятиденний термін може підписати й опублікувати його. Проте якщо вона відмовиться від підписання, закон у п’ятиденний  термін підпише й опублікує голова парламенту - Шалва Папуашвілі.

Таким чином, документ може бути опублікований уже в перших числах червня, пише видання. Відповідно до закону, протягом двох місяців (до початку серпня) відповідні органи та посадовці мають ухвалити і опублікувати підзаконні акти, міністерство юстиції Грузії та Національне агентство публічного реєстру мають провести «попередні матеріально-технічні та інші заходи для виконання цього закону».

За попередньою інформацією, вже із серпня ЗМІ та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Будинок юстиції внести заяву про реєстрацію як організацій, що провадять інтереси іноземної сили. В іншому разі їх можуть оштрафувати. Для виявлення «організацій, що проводять інтереси іноземної сили» і перевірки виконання вимог закону мін’юст в будь-який час може провести моніторинг, а уповноважений чиновник - отримати необхідну інформацію, зокрема персональні дані.

Читайте по темі: У Грузії під час військових навчань розбився літак, пілот загинув

Коментарі:

comments powered by Disqus