Пошук по сайту:

Євросоюз обговорює з Україною транзит газу з Азербайджану, — Forbes

Євросоюз обговорює з Україною транзит газу з Азербайджану, — Forbes
Євросоюз обговорює з Україною транзит газу з Азербайджану, — Forbes

У Європейському Союзі тривають переговори щодо збереження постачання газу через ключовий трубопровід в Україні. Один із варіантів полягає в тому, щоб європейські компанії купували газ з Азербайджану і закачували його в російські трубопроводи, що йдуть до Європи.

Як нагадує Bloomberg, попри війну, кілька держав Східної Європи продовжують отримувати газ з Росії трубопроводом, який перетинає Україну. Термін дії угоди про транзит спливає наприкінці цього року, передає Forbes.

За словами співрозмовників агентства, представники європейського уряду та компаній ведуть переговори з Україною про те, як забезпечити подачу газу наступного року.

Один із варіантів, який обговорювався, полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів, що ведуть до Європи. Така домовленість дозволить Європі розв’язати проблему, повʼязану із купівлею російського газу тоді, коли вона намагається обмежити доходи Москви.

Ідея набуває підтримки, оскільки стає зрозумілим, що Україна буде не проти. Доходи країни від транзиту у 2021 році становили близько $1 млрд. Водночас існують побоювання, що трубопроводи, які вийшли з використання, можуть стати військовими цілями або прийти в непридатність, відновлення яких потребуватиме чималих коштів.

Читайте по темі: У Краснодарському краї РФ після атаки дронів палають дві нафтобази

"Україна має неймовірну інфраструктуру транзиту та зберігання газу, яку слід використовувати, і Україна схильна використати цю інфраструктуру, бо вона приносить багато переваг", – прокоментував голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов

Він відкидає будь-які плани про співпрацю з російським "Газпромом", і заявив, що постачання газу з Азербайджану "може мати якесь майбутнє". Азербайджан уже використовує свій трубопровід до Європи на повну потужність.

Переговори перебувають на початкових етапах, і співрозмовники Bloomberg очікують на рішення ближче до кінця цього року, коли зросте тиск через закінчення терміну угоди.

Росія, як і раніше, відправляє близько 15 млрд кубометрів газу до Європи на рік, насамперед у Словаччину та Австрію, де Росія, як і раніше, є головним постачальником. В Австрії російський газ покриває понад 80% австрійського споживання.

Водночас Європейська комісія вважає, що блок зможе витримати припинення російського транзиту через Україну без серйозного ризику для безпеки. Його план полягає в тому, щоб покладатися на альтернативних постачальників та реалізовувати свою кліматичну стратегію, яка містить більше відновлюваних джерел енергії та економію енергії.

План з використання азербайджанського газу теоретично міг би принести користь Росії, якби він був організований як своп, який дозволив Москві направляти свій газ в інші місця. Росія щосили намагається знайти нових споживачів палива, оскільки її інфраструктура налаштована на постачання палива до Європи, а переговори з Китаєм про газопровід "Сила Сибіру – 2" зайшли в глухий кут.

Коментарі:

comments powered by Disqus