Пошук по сайту:

Школу і дитсадок під Києвом збудують фірми із політичним корінням

Школу і дитсадок під Києвом збудують фірми із політичним корінням
Школу і дитсадок під Києвом збудують фірми із політичним корінням

З різницею в кілька днів Борщагівська сільрада уклала договори ціною понад 700 млн гривень на будівництво одразу двох навчальних закладів – дитсадка та школи на вулиці Зоряній в Софіївській Борщагівці, яке намагалися замовити ще з 2021 року.

Ці угоди є довгоочікуваною подією для місцевих, адже нестача місць в навчальних закладах цього села гостро стоїть вже давно. А з початком “повномасштабки” та реєстрацією тут понад 19 тисяч ВПО прилаштувати дитину в садок чи школу стало справжнім квестом. Але, слід розуміти, що замовлення будівництва є лише першим кроком, надалі все залежатиме від своєчасного фінансування та спроможності обраних підрядників. Будувати школу довірили ПрАТ “Агробудмеханізація” депутата Бориспільської міськради від “Слуги народу”, а дитсадок – ТОВ “Міське будівництво”, яке в період розквіту “регіоналів” належало депутату Донецької міськради від цієї партії та нинішньому бізнес-партнеру дружини міністра часів Віктора Януковича.

Як стало відомо КВ з оголошень електронної системи ProZorro, 22 та 24 травня 2024 року Борщагівська сільська рада уклала договори на будівництво школи та дитсадка на вулиці Зоряній в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київщини. Загальна ціна двох договорів склала 704,97 млн гривень.

Що передбачають проєкти

Перший договір (ціна – 421,6 млн гривень) був підписаний з ПрАТ “Агробудмеханізація” (*) на зведення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів зі спортивною спорудою та укриттям.

Читайте по темі: Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку

Згідно з укладеним договором, до кінця квітня 2026 року підрядник повинен буде виконати загальнобудівельні роботи, прокласти інженерні мережі, встановити огорожу, побудувати стадіон, облаштувати проїзди, тротуари та покриття майданчиків. В поточному році роботи планують профінансувати на 120,3 млн гривень, з яких 100,25 млн гривень – субвенція з держбюджету, решта 20,05 млн гривень – кошти місцевого бюджету.

В Борщагівській сільраді у відповіді на інформаційний запит уточнили КВ, що в наступні роки будівництво школи фінансуватиметься виключно за кошти з місцевого бюджету: загальна сума державної субвенції становить 100,25 млн гривень, з місцевого бюджету планують виділити 321,48 млн гривень. У замовника зауважили, що в цю суму входить в тому числі постачання та встановлення устаткування, меблів і обладнання. 

Будівля майбутньої школи, як розповіли у Борщагівській сільраді, буде 3-поверховою із загальною площею 11,72 тис. кв. м, а навчатися там зможуть 720 дітей в 24 класах. На прилеглій території планується побудова стадіону на 300 місць та бігові доріжки, а на цокольному поверсі – облаштування укриття на 1150 осіб.

Другий договір (ціна – 283,36 млн гривень) був укладений Борщагівською сільрадою з ТОВ “Міське будівництво” (**) на будівництво по вулиці Зоряній в селі Софіївська Борщагівка дошкільного навчального закладу.

За умовами договору, в перелік робіт підрядника входять підготовчі та загальнобудівельні роботи, влаштування укриття в підвалі, облаштування інженерних мереж, монтаж ліфта, встановлення устаткування та обладнання, облаштування проїздів, тротуарів та майданчиків, благоустрій та озеленення прилеглої території. Строком виконання робіт є 1 листопада 2025 року.

В поточному році фінансування обʼєкта будівництва становитиме 144 млн гривень, з яких 120 млн гривень – субвенція з держбюджеті, 24 млн гривень – кошти місцевого бюджету.

Загальна площа дитсадка, як розповіли в Борщагівській сільраді, становитиме 3,52 тис. кв. м. Проєктом передбачено, що будівля дитсадка буде двоповерховою, а цокольний поверх використовуватиметься як укриття на 200 осіб.

“Згідно завдання на проектування місткість дошкільного закладу – 150 дітей, кількість груп 8. На кожному поверсі будівлі передбачається розміщення чотирьох групових осередків”, – зазначили в Борщагівській сільраді.

Як обирали підрядників

Підряд на будівництво школи ПрАТ “Агробудмеханізація”, а на будівництво дитсадку – ТОВ “Міське будівництво” дісталися без конкурсів. А все тому, що крім цих компаній, пропозицій для участі у відповідних закупівлях ніхто не подав.

Читайте по темі: У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”

Однак замовити ці роботи вдалося далеко не одразу. Так, тендер на будівництво школи вдалося провести лише з другої спроби. Перша закупівля була оголошена ще в жовтні 2021 року, тоді побудувати школу Борщагівська сільрада планувала за 285 млн гривень, адже проєкт того часу ще не передбачав облаштування укриття. Цей тендер відмінили “через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель”.

Замовити будівництво дитсадку на вул. Зоряній також намагалися з жовтня 2021 року, але неуспішних спроб було аж три. Першу закупівлю з очікуваною вартістю 170,77 млн гривень (на початку будівництво планувалося без укриття) відмінили через відхилення усіх тендерних пропозиції. Друга закупівля з аналогічною очікуваною вартістю була оголошена в січні 2022 року, але провести її не вдалося, оскільки розгляд тендерних пропозицій припав на початок повномасштабного вторгнення росії на Україну і введення воєнного стану. Третій тендер оголосили в січні 2024 року, за його умовами за будівництво дитсадка Борщагівська сільрада готова була платити вже 283,71 млн гривень, оскільки в проєкті прописали облаштування укриття. Але цей тендер також відмінили через виявлені порушення законодавства.

Хто будуватиме школу та дитсадок у Софіївці

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ПрАТ “Агробудмеханізація” зареєстровано в 1996 році в Борисполі на Київщині. Власники найбільших пакетів акцій – Володимир Шалімов (83,16%) та Ігор Шалімов (11,96%), який, за даними ЗМІ, доводиться Володимиру Шалімову сином.

У 2020 році Ігор (“Слуга народу”) та Володимир (“Наш край”) Шалімови були обрані депутатами Бориспільської міськради, однак у лютому 2024 року батько достроково склав свої повноваження. Ігор Шалімов досі є депутатом Бориспільської міської ради від партії «Слуга народу». В попередньому скликанні міськради Борисполя батько з сином також були депутатами, обидва від партії «Наш край», яка свого часу була створена переважно з вихідців Партії регіонів.

Освоять 705 млн: школу і дитсадок під Києвом збудують фірми із політичним корінням qhidqkidreiqhdhabНа передньому плані Ігор Шалімов

За даними Clarity Project, ПрАТ “Агробудмеханізація” перемогло у 46 публічних закупівлях на загальну суму понад 822 млн гривень. Договір на будівництво школи в Софіївській Борщагівці є найдорожчим підрядом компанії за всю історію існування. Зазначимо, що 2018-2019 роках ця компанія на замовлення на той час Софіївсько-Борщагівської сільради за 233 млн гривень реконструювала школу у пров. Шкільному в цьому селі.

ТОВ “Міське будівництво” зареєстровано в 1998 році в Донецьку, з 2014 року змінило реєстрацію на столичну. Засновниками є Олександр Воловенко, Ілля та Андрій Дʼяченки. Директором значиться Ігор Ігнатенко.

В 2016 році року власниками фірми були брати Іван та Теймураз Гветадзе. Іван Гветадзе в 2010 році був обраний депутатом Донецької міськради від Партії Регіонів, в Теймураз – депутатом Ленінської районної у місті Донецьку ради від цієї ж партії.

Іван та Теймураз Гветадзе з 2004 року і донині є співзасновниками ТОВ “Тріол-Авто”, по якому їх бізнес-партнером є Ірина Сафіулліна – дружина “регіонала”, міністра молоді та спорту часів Віктора Януковича Равіля Сафіулліна.

Освоять 705 млн: школу і дитсадок під Києвом збудують фірми із політичним корінням 

На фото: Равіль Сафіуллін (праворуч) та міністр освіти і науки часів Януковича Дмитро Табачник, збинувачений у держзраді (ліворуч)

Ймовірно, всі ці факти відіграли не останню роль в тому, що ТОВ “Міське будівництво” входило до переліку підприємств, які свого часу брали участь у Державній цільовій програмі підготовки та проведення в Україні “Євро-2012”.

ТОВ “Міське будівництво” в результаті участі в публічних закупівлях отримало перемогу у сотні закупівлях загальною вартістю понад 1,28 млрд млн гривень. Договір на будівництво дитсадка в Софіївській Борщагівці є найдорожчим підрядом компанії.

ТОВ “Міське будівництво” активно отримує бюджетні підряди на Київщині. Зокрема, Калинівська селищна рада Фастівського району замовляла в нього реконструкцію селищної амбулаторії за 42,96 млн гривень, виконком Ірпінської міськради – капремонт пошкодженого внаслідок збройної агресії росії багатоквартирного житлового будинку по вул. Полтавська, 61 в Ірпені за 31,34 млн гривень, відділ освіти Немішаївської селищної ради – будівництво укриття на території Микулицького ліцею за 24,14 млн гривень, а “Обухівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” – капремонт приміщень поліклініки та внутрішніх інженерних мереж за 11 млн гривень.

Одвічна проблема пристоличних сіл та міст

В Борщагівській сільраді у відповідь на інформаційний запит констатували, що в громаді існує дефіцит місць у школах та дитсадках

“В Борщагівській ОТГ є досить гострою проблема з освітніми навчальними закладами, оскільки громада стрімко розвивається та значно зростає кількість мешканців громади”, – розповіли в сільраді.

За даними сільради, станом на початок поточного року, на території громади зареєстровано 9000 дітей шкільного віку та 3533 – дошкільного. Наскільки наявними в громаді навчальними закладами ця потреба задовольняється, на прохання редакції в сільраді не розповіли. Водночас зауважили, що з початком повномасштабного вторгнення проблема загострилася через переїзд в громаду внутрішньо переміщених осіб. За даними сільради, після 24 лютого 2022 року до Борщагівської громади переїхало та офіційно зареєструвалось 19 500 осіб, з них 2700 дітей шкільного віку та 1315 дошкільнят. В сільраді наголосили, що ця кількість зростає щодня.

Борщагівську сільраду очолює Олесь Кудрик.

Альона Момот

КиївВлада

Читайте по темі:

"Слуга народу" Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем, — ЗМІ
НАЗК підозрює звільненого заступника генпрокурора Дмитра Вербицького у корупції на 29 млн грн
На Київщині затримали посадовця, який завдав збитків держбюджету на понад 93 млн грн
Депутат Пилипенко з Одещини не вказав у декларації елітне майно та численні гроші
Ексдетектив Лікунов перед звільненням з НАБУ купив акції компанії фігуранта справи, яку розслідує бюро
Підрядників та інженерів САД звинувачують у заволодінні 121 мільйоном на ремонтах доріг
Нардепа Тищенка суд залишив під цілодобовим домашнім арештом
Колишню інспекторку митниці засудили за хабарництво
Суддя з Одеси Тішко вімовився передавати АРМА арештований російський вантаж в порту
Київский дитсадок на Дарниці відремонтують за 217 мільйонів з дорогим утеплювачем

Коментарі:

comments powered by Disqus