Пошук по сайту:

МАГАТЕ роками надавало підтримку іранським ядерникам і навчало їх у РФ

МАГАТЕ роками надавало підтримку іранським ядерникам і навчало їх у РФ
МАГАТЕ роками надавало підтримку іранським ядерникам і навчало їх у РФ

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), що входить до системи ООН, роками надавало підтримку іранським дослідникам і відправляло їх на навчання до Росії.

Про це свідчать документи, які опинилися в розпорядженні BILD am SONNTAG.

Як свідчать документи, представники агентства ООН зустрічалися з Джавадом Карімі-Сабетом у Відні на початку 2022 року. Карімі-Сабет перебуває в списку санкцій США з 2020 року і вважається одним із натхненників розробки іранської атомної бомби. Згідно з внутрішнім електронним листуванням, МАГАТЕ заплатило Карімі за участь у зустрічі. Оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою.

У 2018 році американці вийшли з ядерної угоди з Іраном і посилили режим санкцій проти Тегерана. У результаті угода розсипалася, Іран перестав дотримуватися правил і обмежив зовнішній контроль. Згідно з конфіденційними документами, МАГАТЕ згодом запустило програми фінансування іранської ядерної науки. Наприкінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало мету проєкту “IRA2018001” у консультації з іранцями: “Діяльність буде спрямована на підвищення кваліфікації та знань науковців і поліпшення апаратної та програмної інфраструктури, що сприятиме поліпшенню роботи та використання дослідницьких реакторів”.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби потрібен або збагачений на 90% уран, або плутоній.

Читайте по темі: В Еквадорі знайшли кокаїн у ящиках з бананами для Росії на 250 мільйонів доларів

За інформацією BILD am SONNTAG, МАГАТЕ також фінансувало численні програми навчання науковців із Тегерана в Росії: згідно з наявними даними, відібрані експерти іноді тижнями перебували там “під крилом” російського “Росатому”.

Наявні дані підтверджують підозри президента України Володимира Зеленського: незабаром після російського вторгнення він заявив про існування альянсу Росії та Ірану. За його словами, режим мулл отримав від Москви “підтримку іранської ядерної програми” в обмін на постачання безпілотників.

Представник МАГАТЕ підтвердив факт навчання в Росії: “Програма технічного співробітництва (ТС) МАГАТЕ підтримує держави-члени в … розвитку та управлінні ядерними знаннями”. Організація повинна була подбати про те, щоб іранці не отримали жодних знань про ядерну зброю під час навчання.

Читайте по темі:

"Слуга народу" Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем, — ЗМІ
Російський ракетоносій "Серпухов" у Балтійському морі допоміг підпалити росіянин
Путіну вдалося втягнути Європу та НАТО у гонку озброєнь, на яку Росія не має адекватної відповіді
Китайські банки відмовляються працювати з Московською біржею РФ
В 2024 та 2025 роках армія РФ хоче отримати рекордні постачання військової техніки, — Defence Express
Путін прилетів до Казахстану, нехтуючи ордером Міжнародного кримінального суду
Китай розробляє для РФ ударний масовий дрон, який є аналогом іранського Shahed-136, — Bloomberg
Путін вважає, що виграє війну, затягуючи бойові дії, - ISW
Суддя з Одеси Тішко вімовився передавати АРМА арештований російський вантаж в порту
Морські дрони атакували Новоросійськ, де розташована військово-морська база РФ, - росЗМІ

Коментарі:

comments powered by Disqus