Пошук по сайту:

Видавництво Vivat оцінило збитки через знищення друкарні у Харкові у 20 мільйонів гривень

Видавництво Vivat оцінило збитки через знищення друкарні у Харкові у 20 мільйонів гривень
Видавництво Vivat оцінило збитки через знищення друкарні у Харкові у 20 мільйонів гривень

Видавництво Vivat зазнало збитків щонайменше на 20 мільйонів гривень внаслідок знищення росіянами 23 травня друкарні "Фактор-друк" в Харкові.

Про це директорка видавництва Vivat Юлія Орлова розповіла в інтерв’ю "Суспільне Культура".

За її словами, на момент удару у видавництва в друці було замовлень орієнтовно на 20 млн гривень. Це як новинки від українських авторів, так і нові наклади дитячих книжок та додруки бестселерів.

Вона уточнила, що все ще триває інвентаризація, частину надрукованих книг встигли передати на склад. Наразі видавництво чекає на висновки від торгово-промислової палати, але орієнтовні збитки становлять десятки мільйонів гривень.

Орлова додала, що видавництво уже планує перевидати втрачені тиражі й далі публікувати новинки.

Читайте по темі: Ракетний удар по Дніпру: п’ятеро загиблих, кількість постраждалих зросла до 53

"Щомісяця ми видаємо 25–30 нових тайтлів. Ми достатньо великі й спроможні – хотілося б не зупинятися, але зараз, через брак грошей, доведеться трохи сповільнитися", – визнала очільниця видавництва.

Вона також розповіла, що у день обстрілу на зміні було приблизно 50 людей: семеро загинули, дев’ятеро досі в лікарні – частина у тяжкому стані, частина втратила зір чи слух. Ще 22 людини уникли госпіталізації. Загалом так чи інакше постраждала половина працівників. На жаль, за словами Орлової, три людини звільнилися.

Що буде далі з друкарнею "Фактор-друк", яку знищили росіяни

Як повідомлялося, внаслідок російських обстрілів 23 травня було знищено друкарню в Харкові "Фактор-друк", яка випускала книжки цілої низки українських видавництв, а також періодику та іншу друковану продукцію. Тоді згоріло 50 тисяч уже надрукованих примірників та загинуло семеро працівників.

Власник групи компаній "Фактор" Сергій Політучий оцінював загальні втрати у близько 5 мільйонів євро, у тому числі 3,6 млн євро – вартість зруйнованого обладнання, ще 1,4 млн євро – будівля, інженерні конструкції та комунікації.

Він зазначав, що релокація друкарні неможлива технічно і економічно. Нині виробництво намагається отримати грантову допомогу з-за кордону, оскільки держава не може надавати допомогу приватним структурам.

Коментарі:

comments powered by Disqus