Пошук по сайту:

Центробанк Росії заявив про обвал імпорту через проблеми з платежами

Центробанк Росії заявив про обвал імпорту через проблеми з платежами
Центробанк Росії заявив про обвал імпорту через проблеми з платежами

Санкції та проблеми з розрахунками завдали відчутного удару по російському імпорту.

Про це заявили керівники Центробанку РФ під час обговорення ключової ставки на початку червня, передає The Moscow Times.

Як зазначили топменеджери, сезонного збільшення імпорту в березні-квітні не відбулося, а також додали, що на динаміці імпорту могли позначитися проблеми з платежами.

Більше того, вартісний обсяг імпорту цього року дещо менший за минулорічний, а з урахуванням валютної інфляції та зростання витрат скорочення у фізичному вираженні помітно більше. За оцінкою аналітиків SberCIB, імпорт до Росії зараз приблизно на 30% нижче, ніж міг бути.

Головна причина – складнощі в оплаті товарів. Опитування понад 1 тис. компаній показало, що лише 15% платежів, здійснених починаючи з лютого (коли США пригрозили банкам Китаю, Туреччини та інших країн вторинними санкціями), на початок червня дійшли до одержувачів. Більшість інших перебували на перевірці в банку.

Читайте по темі: Bitcoin впав до найнижчого рівня з лютого

Оплата та доставка товарів обходяться імпортерам дедалі дорожче. Доставка вантажів з Китаю швидко дорожчає і до середини червня досягла максимуму з початку 2023 року, імпорт, що падає, веде до скорочення пропозиції товарів і послуг і зростання транзакційних витрат імпортерів, що при збереженні високого внутрішнього попиту може мати проінфляційний ефект, зауважили в Центробанку РФ.

Коментарі:

comments powered by Disqus