Пошук по сайту:

Держава заплатить за незаконно зупинений спецдозвіл

Держава заплатить за незаконно зупинений спецдозвіл
Держава заплатить за незаконно зупинений спецдозвіл

Верховний Суд (ВС) поставив крапку у справі про відшкодування приватній компанії коштів, втрачених від незаконного зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами.

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову ВС.

Як ми вже писали раніше, з позовом до Державної служби геології та надр України звернулося ТОВ «Трубопласт» Інни Кулямзіної та Сергія Уманського.

В 2017-2018 рр.. компанія була змушена майже рік не здійснювати видобування газу. Тому що в березні 2017-го Держгеонадра зупинили дію спецдозволу №2989 (родовище Північнозарічнянське). Пізніше зупинення дозволу визнав незаконним і скасував суд. Відтак у Трубопласті вирішили стягнути з Держгеонадр вигоду, упущену протягом часу, коли видобування газу протиправно вимушено зупинялося.

Хронологія судових рішень:

Читайте по темі: Reuters: У США Верховний суд дав Трампу частковий імунітет у справі про штурм Капітолію

  • Перше рішення на користь надрокористувача Господарський суд міста Києва оголосив 12.07.2022;

  • 18.10.2022 його підтвердила апеляція;

  • Верховний Суд скасував обидва рішення 24.01.2023 і направив справу на новий розгляд;

  • 21.09.2023 перша інстанція повторно вирішила стягнути кошти на користь Трубопласту;

  • 12.03.2024 Північний апеляційний господарський суд знову підтвердив рішення апеляції;

  • 12.06.2024 крапку у справі поставив ВС:

ТОВ «Трубопласт» отримає з Державного бюджету України понад 2,9 млн грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, а також 44 тис. грн судового збору.

Постанова ВС є остаточною та не підлягає оскарженню.

Відзначимо, доки тривав повторний розгляд судової справи, в липні 2023 р. Інна Кулямзіна стала одноосібною власницею компанії, оскільки зі складу кінцевих бенефіціарних власників товариства вибув громадянин США Сергій Уманський (YouControl).

Також нагадаємо, що в липні 2021 р. на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України було анульовано інший спецдозвіл ТОВ «Трубопласт» – №4695 на геологічне вивчення включно з дослідно-промисловою розробкою з подальшим видобуванням газу природного, нафти і конденсату на площі Домбровська у Львівській обл.. У Трубопласті спробували оскаржити наказ Служби, але суди відмовили (перша інстанціяапеляція). Крім цього, компанія звернулася до Верховного Суду із позовом про визнання протиправним і скасування Указу Президента Володимира Зеленського про введення в дію рішення РНБО. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, розгляд цієї справи не завершено.

Коментарі:

comments powered by Disqus