Пошук по сайту:

ПАРЄ просуває спецтрибунал та наголошує на геноцидній політиці Росії

ПАРЄ просуває спецтрибунал та наголошує на геноцидній політиці Росії
ПАРЄ просуває спецтрибунал та наголошує на геноцидній політиці Росії

ПАРЄ у середу ухвалила резолюцію «Правові питання та порушення прав людини, пов’язані з агресією Російської Федерації проти України».

Документ підтримали 88 депутатів.

У резолюції асамблея, зокрема, звертається до ООН з проханням підтримати створення Спеціального трибуналу, наголошує на геноцидних намірах РФ щодо України, а також закликає держави визнати Росію країною, що підтримує тероризм.

«Асамблея вважає, що риторика російських ЗМІ, яка використовується для виправдання незаконної агресії, може становити пряме та публічне підбурювання до геноциду або свідчити про геноцидний намір знищити українську національну групу як таку. Або принаймні її частину, у розумінні Конвенції про запобігання геноциду 1948 року», – йдеться в документі.

Там констатується, що з’являється дедалі більше доказів та ознак того, що РФ намагається вчинити геноцид проти українців. Або принаймні публічно підбурює до нього в рамках пропаганди, яку вона розгортає для виправдання своєї агресивної війни.

Депутати звертаються до держав-членів ПАРЄ та держав-спостерігачів розглянути питання про визнання Російської Федерації державою, яка підтримує тероризм».

Читайте по темі: Загарбники вдарили по кладовищу на Харківщині касетними боєприпасами: постраждала жінка

ПАРЄ також закликає Генеральну Асамблею Організації Об’єднаних Націй підтримати процес створення Спеціального трибуналу шляхом ухвалення резолюції про його підтримку після його створення.

«Асамблея закликає якомога швидше підготувати всі необхідні документи для можливого проекту угоди між Радою Європи та урядом України про створення трибуналу, розробити його Статут, а також проект розширеної часткової угоди, яка регулюватиме умови підтримки такого трибуналу, його фінансування та інші адміністративні питання», - йдеться в резолюції.

У документі також прописані наступні характеристики Спеціального трибуналу: він має бути обмежений питаннями злочину агресії, вчиненого проти України, що розпочалася в лютому 2014 року. Його юрисдикція повинна включати роль та співучасть лідерів Білорусі. Його Статут повинен залишити питання персональних імунітетів на розсуд суддів Спеціального суду, беручи до уваги практику інших міжнародних кримінальних трибуналів та прецедентів у міжнародному праві. Трибунал також повинен мати можливість заочного провадження до початку судового розгляду справи, наприклад слухання про затвердження підозри за відсутності підозрюваного.

Коментарі:

comments powered by Disqus