Пошук по сайту:

Путін позичить 17 мільярдів доларів "дружнім" країнам, незважаючи на дірку в бюджеті

Путін позичить 17 мільярдів доларів "дружнім" країнам, незважаючи на дірку в бюджеті
Путін позичить 17 мільярдів доларів "дружнім" країнам, незважаючи на дірку в бюджеті

Росія в найближчі три роки витратить майже 1,5 трлн руб., або близько $17 млрд, на державні кредити "дружнім" країнам.

Це випливає із висновку Рахункової палати на поправки до бюджету 2024 року, передають росЗМІ.

У поточному році на позики іншим країнам планується виділити 492 млрд руб., що на 30% більше, ніж було в 2023 році (378 млрд руб.) і на 5% більше, ніж раніше закладалося у фінансовий план.

Станом на травень російський уряд уже надав держкредитів на 103 млрд руб.

У пояснювальній записці до бюджету на 2024-2026 роки. Мінфін Росії вказував, що державні позики необхідні для завершення діючих проєктів та виконання зобов’язань Росії за міжурядовими домовленостями.

Читайте по темі: Азербайджан веде перемовини про постачання російського газу через Україну

Ще однією метою кредитів є фінансова підтримка експорту в галузях, де зберігається висока конкурентоспроможність російської продукції.

За даними Світового банку, на кінець 2022 року сукупна заборгованість іноземних держав перед Росією склала $28,9 млрд (приблизно 2,5 трлн руб. за курсом Центробанку РФ на 25 липня). За рік він збільшився майже на 9%, або на $2,3 млрд.

Станом на кінець 2022 року найбільшими боржниками Росії були Білорусь ($8,2 млрд), Бангладеш ($5,9 млрд), Індія ($3,8 млрд), Єгипет ($1,8 млрд) та В’єтнам ($1,4 млрд).

Разом із тим, згідно з висновком Рахункової палати, у 2024 році виплати Росії за держкредитами будуть у 1,5 раза меншими, ніж передбачалося раніше, – 49,7 млрд замість 99 млрд руб. Це, як зауважують аудитори, пов’язано зі змінами умов міжурядових угод, деталі яких не розголошуються. Для порівняння: 2023 року зарубіжні держави повернули Росії 98 млрд руб.

При цьому президент РФ Владімір Путін списав країнам Африки борги у сумі $23 млрд.

Тим часом у червні Мінфін Росії підвищив прогноз щодо дефіциту бюджету, який зростає через розв’язану Росією повномасштабну війну проти України. За підсумками року він збільшиться із запланованих раніше 1,56 трлн до 2,12 трлн руб., або з 0,9% до 1,1% ВВП.

Лише за перші чотири місяці поточного року дефіцит федеральної скарбниці становив 1,5 трлн руб. – майже все, що було заплановано на весь рік.

Коментарі:

comments powered by Disqus