Пошук по сайту:

У TikTok поширювали фейки про Україну для мільйонів підписників з 12 тисяч фальшивих російських акаунтів, — ВВС

У TikTok поширювали фейки про Україну для мільйонів підписників з 12 тисяч фальшивих російських акаунтів, — ВВС
У TikTok поширювали фейки про Україну для мільйонів підписників з 12 тисяч фальшивих російських акаунтів, — ВВС

Компанія, якій належить TikTok, заявила, що вже розслідує цей випадок і видалила 12 тисяч фальшивих акаунтів, створених у Росії.

Російські пропагандисти з використанням фальшивих акаунтів у TikTok поширювали дезінформацію про війну в Україні. Про це йдеться в матеріалах розслідування журналістів ВВС, які були опубліковані в п’ятницю, 15 грудня.

У відеороликах, які набирають мільйони переглядів, стверджували, що українські чиновники та їхні родичі нібито придбали розкішні автомобілі та вілли за кордоном після вторгнення Росії в Україну. Фальшиві відеокадри, як пише медіа, навіть призвели до звільнення міністра оборони України Олексія Резнікова. За інформацією журналістів, дочка глави профільного міністерства Анастасія Штейнгауз виявилася однією з цілей російської пропагандистської кампанії. Розслідувачі також виявили, що акаунти, які розмістили фальшиві відеоролики про Анастасію, використовували вкрадені фотографії профілів і навіть зображення знаменитостей.

Крім того, уважно проаналізувавши ці акаунти, журналісти помітили, що їхні автори використовують характерні для російськомовних помилки і незвичайні для інших мов мовні звороти. Крім того, у багатьох відеороликах були посилання на сайт, який раніше викрили як частину мережі, пов’язаної з Росією, що видає себе за легальні західні новинні сайти. Багато відеороликів були спрямовані проти українських чиновників, зображуючи їх як байдужих до українського народу загалом і військових зокрема.

Роман Осадчук з Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради, який проводив розслідування у співпраці з BBC, заявив, що фальшиві акаунти, націлені на українців, намагаються підірвати їхню довіру до керівництва країни. А Рене ДіРеста — менеджер з технічних досліджень Стенфордської інтернет-обсерваторії — вважає, що у відеороликах особлива увага приділялася корупції під час воєнних дій в Україні тому, що ці відеокадри спочатку були націлені на європейських політиків.

Читайте по темі: Росія розпочала інформаційну операцію проти Формули миру, — ЦПД

За коментарями журналісти ВВС звернулися до представників компанії, якій належить соціальна мережа TikTok. Там відповіли, що вже розслідують це питання і, до того ж видалили 12 тисяч фальшивих акаунтів, створених у Росії.

Коментарі:

comments powered by Disqus