Пошук по сайту:

Комісія при ТЦК зможе відмовити у наданні відстрочки військовозобов’язаним з будь-яких причин, – ЗМІ

Комісія при ТЦК зможе відмовити у наданні відстрочки військовозобов’язаним з будь-яких причин, – ЗМІ
Комісія при ТЦК зможе відмовити у наданні відстрочки військовозобов’язаним з будь-яких причин, – ЗМІ

Кабінет Міністрів у постанові №560 не визначив перелік підстав для відмови у наданні відстрочки, що дозволяє комісії при ТЦК відмовляти з будь-яких причин.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Так, постановою від 16 травня №560 затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, і в ньому ж визначено порядок надання відстрочки від призову під час мобілізації та її оформлення. І цей порядок є єдиним актом, що конкретизує механізм вирішення питання надання відстрочки.

"Адже закон про посилення мобілізації лише відсилає до цього порядку призову у питанні відстрочки, не даючи безпосередньо відповіді на питання щодо підстав для відмови у наданні відстрочки. "Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється ТЦК" – це все, що сказано у законі", – пояснює видання.

Акцентується, що в постанові №560 взагалі не виписано будь-яких підстав для відмови, як-то "недостатність" чи "невідповідність" документів, невірне оформлення тощо. При цьому закон про адміністративну процедуру, який встановлює принципи обґрунтованості, верховенства права, прозорості тощо не розповсюджується на ТЦК.

Читайте по темі: "Без відвідування ТЦК": у МО розповіли, хто отримає автоматичну відстрочку від мобілізації

"Комісія при ТЦК матиме надзвичайно широку дискрецію у питанні схвалення чи відмови у наданні відстрочки усім, хто подасть таку заяву, крім заброньованих за органами влади", – пояснює газета.

Як військовозобов’язаним отримати відстрочку

Військовозобов’язані – окрім заброньованих – за наявності підстав для одержання відстрочки подають на ім’я голови комісії районного (міського) ТЦК або його відділу заяву за формою, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком до постанови.

Заяву та документи вивчає комісія, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

Вказується, що розглянути отриману заяву та документи комісія має протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

"На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше, ніж на наступний день після ухвалення такого рішення", – пояснюється в матеріалі.

У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

"У додатку вказано, що комісія має вказати причини відмови, але, знов-таки, ці причини, судячи з постанови Кабміну, вона може вказати на свій розсуд", – додає видання.

Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

Коментарі:

comments powered by Disqus