Пошук по сайту:

Китайський юань зайняв майже 100% біржових торгів валютою у Росії

Китайський юань зайняв майже 100% біржових торгів валютою у Росії
Китайський юань зайняв майже 100% біржових торгів валютою у Росії

Валютний ринок "Московської біржі", колись один із найбільших у Східній Європі з річним оборотом понад 300 трильйонів рублів, в умовах санкцій змушений торгувати єдиною доступною валютою.

За підрахунками центробанку РФ, після запровадження санкцій США проти найбільшої російської біржі та її основник розрахункових структур – "Національного клірингового центру" та "Національного розрахункового депозитарію" – на китайський юань припадає 99,6% біржового ринку валюти у Росії, повідомляють росЗМІ .

Для порівняння, до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на юань припадало лише 3,5% валютних угод на "Московській біржі", а на початку 2024 року ця частка зросла до половини.

Тепер крім китайської валюти на головному валютному майданчику Росії залишаються лише кілька валют інших країн, але обсяги торгів ними незначні. Серед них – білоруський рубль та казахстанський тенге, курси яких "Московська біржа" публікує на головній сторінці свого сайту замість долара та євро.

Також тривають торги турецькою лірою, яку два роки тому російська влада розглядала у якості заміни для доларів та євро, проте обсяг цих торгів через ризик вторинних санкцій для турецьких банків стрімко падає. Якщо торік лірою торгували на рекордні 50 млрд рублів на місяць (понад 2 млрд рублів на день), то тепер обсяг торгів турецькою валютою обвалилися майже в 100 разів – до 20-30 млн рублів на день.

Читайте по темі: РФ влаштувала масову вирубку лісів в окупованій Донецькій області, - ЦНС

Загалом санкції скоротили обсяги торгів валютою на "Московській біржі" на третину. За підрахунками російського центробанку, обсяг угод на ній впав із 418 млрд рублів до 282 млрд рублів на добу у другій половині червня.

Якщо зупиняться торги юанем, то біржовий валютний ринок у Росії фактично помре, зазначає економіст Андрій Бархота. За даними Bloomberg, центробанк РФ вже розглядає такий сценарій як реальний, побоюючись, що китайські банки згорнуть співпрацю з "Московською біржею" через американські санкції.

Центробанк РФ "враховує ризики" зупинки торгів юанем, визнавала глава регулятора Ельвіра Набіулліна 4 липня. Вона додала, що одночасно "ускладнилася ситуація" із транскордонними платежами, оскільки іноземні банки, навіть у тих країнах, які Кремль називає "дружніми", масово блокують розрахунки з Росією.

Читайте по темі:

Китай запустив секретний космічний корабель для знищення ворожих супутників
Мережа McDonald’s заявила про падіння продажів у всьому світі
Через санкції російський завод «Арктик СПГ-2» скоротив виробництво до мінімуму
В Британії конфіскували майже мільйон російського олігарха Авена через ухилення від санкцій
КНДР ймовірно використовую російські двигуни для запусків ракет, - розвідка Південної Кореї
Серія підпалів в Польщі: Як Росія руками українців намагається дестабілізувати Європу
Росіяни риють окопи навколо водойми-охолоджувача Запорізької АЕС, – Greenpeace
Фіцо пригрозив припинити поставки дизпалива до України через перебої в транзиті нафти "Лукойлу"
У Генштабі підтвердили удари по російських електропідстанціях у Курській області
Після розгрому вагнерівців у Малі, туареги сфотографувалися з прапором України

Коментарі:

comments powered by Disqus